SORA: risico-analyse voor drone-operaties

Het Specific Operations Risk Assessment (SORA) is een methodiek voor risicoanalyse die speciaal is ontwikkeld voor professionele drone operators.

Recentelijk heeft het EASA officieel een reeks documenten gepubliceerd waarin wordt aangegeven hoe aan de nieuwe EU-regels voor het vliegen in de specifieke categorie moet worden voldaan wat betreft de methodologie voor risicobeoordeling. Je zult merken dat het allemaal op SORA is gebaseerd. Als je vanaf 2021 in de specifieke categorie wilt vliegen, kun je beter nu al leren hoe je een SORA moet maken! De beste manier om dat te doen is om jezelf te laten trainen via deze cursus en die methode nu al op uw KB-gebaseerde afwijkingen toe te passen. Daarom organiseert NXT-PRO, in samenwerking met EuroUSC-Benelux en SYNTRA Midden-Vlaanderen deze stoomcursus.

Voor wie?
Voor wie?
 • Je bent dronepiloot (klasse I of Klasse II) en wil binnenkort risicovollere vluchten uitvoeren. Je hebt kennis van de huidige Belgische dronewetgeving en noties van de toekomstige Europese wetgeving die start op 1 januari 2021.
 • Je bent veiligheidscoördinator of preventieadviseur en wil drone-operaties op een veilige manier integreren in de werking van jouw organisatie.
Programma
Programma

Module 1: Basic

De nieuwe EU-dronewetgeving is hoofdzakelijk een op operaties gerichte risico-gebaseerde benadering. Exploitanten in de specifieke categorie hebben de mogelijkheid om een ??risicobeoordeling in te dienen om een 'vliegvergunning' te ontvangen. Er is een methode ontwikkeld om zowel verschillende autoriteiten als de piloot of exploitant te begeleiden in wat nodig is voor een toestemming om een ??onbemand vliegtuigsysteem (UAS) in een bepaalde operationele omgeving te besturen: de specifieke operationele risicobeoordeling of SORA, gericht op de 'specifieke' categorie UAS (zoals gedefinieerd door EASA Technical Opinion 01/2018).

De SORA biedt een adequate combinatie van ontwerp- en operationele mitigatiemechanismen voor bekende gebieden van schade voor mensen op de grond of in de lucht. De operator moet deze mechanismen begrijpen en deze vertalen in een begrijpelijke SORA die bijna elke operatie mogelijk maakt. In deze cursus leren deelnemers de SORA begrijpen voor de vluchtvoorbereidingen, tijdens de vlucht en voor overleg met operationeel personeel en de burgerluchtvaartautoriteit.

 • Basiskennis risico-analyse
 • De regulering en wetgeving van de SORA
 • Fysica in de SORA-procedure
 • We bekijken hoe de diverse onderdelen van de SORA zich tot elkaar verhouden.

Module 2: Advanced

Je begrijpt nu de SORA, maar een SORA zelf schrijven is toch nog net iets anders. Het definiëren van risico’s in een operationele ruimte is slechts één stap, omdat het moet worden gevolgd door een onderbouwde motivatie van alle technische en operationele mitigaties. Deze cursus bereidt de deelnemers voor op het opstellen van een SORA-aanvraag die het mogelijk maakt om die 'toestemming om te vliegen' te krijgen. Een goede SORA-applicatie zal immers een succesvolle SORA-applicatie zijn die leidt tot een goed uitgevoerde vlucht.

Goed om weten
Goed om weten

Je brengt zelf een laptop mee met daarop de applicatie Droneguide Pro geïnstalleerd (zie https://www.skeyes.be/en/services/droneguidebe/). 

Deze opleiding wordt ook op maat aangeboden:
 • Vraag vrijblijvend advies en een offerte op
 • Bijzonder interessant vanaf meerdere medewerkers
 • Inhoud afgestemd op zowel de deelnemers hun actuele voorkennis als hun concrete noden
 • Integratie van bedrijfseigen sjablonen en documenten: geen probleem
 • Lesmomenten in onderling overleg. Dit kan in avond- en dagopleiding
 • Indien nodig, toetsen we de kennis af

Contacteer Kristel De Jaeck

E. kristel.de.jaeck@nxt-pro.be