Sécurisation du chargement

Dagelijks waarschuwt de verkeersinfo op de radio voor ladingverlies op de snelwegen. NXT-PRO steekt de transporteurs en vrachtwagenchauffeurs die torenhoge boetes willen vermijden een handje toe met de opleiding ladingbeveiliging.

Je leert oordeelkundig je vracht te laden door de juiste berekeningen te maken en af te wegen welke verschillende ladingzekeringsystemen of soort voertuig je best inschakelt voor de te vervoeren goederen. Het theoretisch gedeelte bulkt van de praktijkvoorbeelden en het praktijkgedeelte bestaat uit concrete laadoefeningen op een opligger.

De module is erkend door de FOD Mobiliteit in het kader van nascholing voor beroepschauffeurs voor 7 kredietpunten. Kredietpunten zijn slechts 5 jaar geldig. Men dient binnen de 5 jaar na de eerste cursus het totaal van 35 kredietpunten te behalen om de code nascholing (code 95) op het rijbewijs te kunnen laten vermelden.

Voor wie?
Voor wie?

Chauffeurs met rijbewijs C/C1/CE/C1E behaald voor 10 september 2009, beladers, bedienden en verantwoordelijken die tewerkgesteld zijn in de transportsector en betrokken zijn bij het laden van voertuigen en de voorbereiding ervan.

Programma
Programma

Theorie (4 uur)

 • Inleiding: sensibilisering
 • krachten op de lading: gewichtskracht
 • massatraagheidskracht
 • wetgeving
 • sjormiddelen
 • krachtsluitend zekeren
 • vormsluitend zekeren
 • kantelgevaar

  Praktijkoefeningen (3 uur)

 • Rekeningoefeningen in het leslokaal (zekeringskracht, schuinsjorring, diagonaalsjorring, kopsjorring, kantelgevaar)
 • praktijkoefeningen op het oefenterrein: voorbereiden, laden en vastmaken van ladingen onder begeleiding van de lesgever(s). Alle cursisten kunnen werken met de voertuigen, ladingen en sjormiddelen.
Goed om weten
Goed om weten

SYNTRA Midden-Vlaanderen is een door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit erkend opleidingscentrum met het nummer OCF-086.

Chauffeurs die reeds een rijbewijs uit de groep C/C/CE/CE1 bezaten voor 10 september 2009 moeten ten laatste op 9 september 2016 het attest van vakbekwaamheid voorleggen en hiermee bewijzen dat ze de voorgeschreven 35 punten (7 punten per opleiding van minstens 7 uur) nascholing hebben gevolgd in de vijf voorafgaande jaren. Wie de opleiding rij- en rusttijden volgt behaalt 7 punten.

Chauffeurs die reeds een rijbewijs uit de groep D/DE/DE1 bezaten voor 10 september 2008 moeten ten laatste op 9 september 2015 het attest van vakbekwaamheid voorleggen en hiermee bewijzen dat ze de voorgeschreven 35 punten (7 punten per opleiding van minstens 7 uur) nascholing hebben gevolgd in de vijf voorafgaande jaren.

Wie de opleiding ergonomie en fit en gezond achter het stuur volgt behaalt 7 punten. Bestuurders van voertuigen of combinaties van voertuigen die een maximum snelheid halen van 45 km per uur halen of waarvan de maximale toegelaten massa meer dan 7,5 ton bedraagt en die gebruikt worden voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft (en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is) vrijgesteld van de vereisten voor vakbekwaamheid.

Iedere deelnemer ontvangt na afloop een attest van nascholing waarmee het aantal uren erkende opleiding vakbekwaamheid rijbewijzen C kan aangetoond worden.

Over een geldig rijbewijs C/C1/CE/C1E beschikken. Vergeet je rijbewijs  en je elektronische identiteitskaart niet op de dag van de opleiding.

Wenst u meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod, neem dan contact met ons op. U kan dan immers van een voordeeltarief genieten. Informeer ook naar onze pakketformule waarbij u onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.

Opgelet: men dient zeker tijdig aanwezig te zijn in de opleiding. Er is 100% verplichte aanwezigheid vereist door de FOD Mobiliteit. Deelnemers die na een kwartier na de start van de opleiding niet aanwezig zijn, moeten door de FOD Mobiliteit geweigerd worden.

Deze opleiding wordt ook op maat aangeboden:
 • Vraag vrijblijvend advies en een offerte op
 • Bijzonder interessant vanaf meerdere medewerkers
 • Inhoud afgestemd op zowel de deelnemers hun actuele voorkennis als hun concrete noden
 • Integratie van bedrijfseigen sjablonen en documenten: geen probleem
 • Lesmomenten in onderling overleg. Dit kan in avond- en dagopleiding
 • Indien nodig, toetsen we de kennis af

Contacteer Kristel De Jaeck

E. kristel.de.jaeck@nxt-pro.be