Programmeren met Git en Github

De tool voor grotere softwareprojecten en samenwerken aan dezelfde codebase

Werk je aan een geavanceerde website, desktop applicatie of een uitgebreid embedded software pakket; programmeer je in Javascript, C#, C++, Java of Python; vanaf het moment dat je project groeit en er collega’s bijkomen op het project, heb je nood aan een volwaardig systeem om efficiënt samen te werken.

Git kan hier de oplossing bieden: het is een gratis en open-source version control systeem. Alle broncode wordt bewaard op een centrale plaats, waarvan elke developer een lokale kopie neemt (‘checkout’). Daarna kan iedereen afzonderlijk zijn of haar bijdragen leveren (‘committen’), integreren in het groter geheel (‘mergen’) en ten slotte synchroniseren met de centrale broncode (‘push’ en ‘pull’). Een bijkomend voordeel is dat er een volledige historiek van je broncode wordt bewaard waarbij je op elk moment kunt terug keren naar een vorige staat. Zelf voor individuele developers kan het interessant zijn om (vanaf het begin) git te gebruiken.

Github is een online platform, vooral bedoeld om open-source projecten te huisvesten. Hierbij werk je immers samen met een volledige community van soms duizenden developers. Github biedt niet enkel een online platform om broncode te delen en te raadplegen, het bevat ook een aantal nuttige en overzichtelijke tools om code van collega’s te reviewen en becommentariëren (‘pull-requests’) om zo samen tot de best mogelijke oplossing te komen. Kan of wil je als bedrijf uw broncode niet zomaar open-source maken, dan kan je – mits betaling – een eigen github server hosten.

Voor wie?
Voor wie?

Software developers met ervaring in programmeren (eender welke taal), die hun project zien groeien en met meerdere programmeurs willen samen.

Programma
Programma

Na een korte inleiding werk je een demo project uit – uiteraard in samenwerking met uw collega’s. Hierbij maak je kennis met:

 • opzetten van een Git project
 • basis command-line opties: checkout, commit, push, pull, merge, branch, etc
 • overzicht van enkele grafische git tools zoals SourceTree
 • complexere concepten als submodules (indien gewenst)
 • overzicht van de mogelijkheden van het Github platform
 • tips en best practices om efficiënt een groter software project te beheren aan de hand van Gitflow
Goed om weten
Goed om weten

Jelle Roets is een expert op gebied van Javascript development. De voorbije jaren werkte hij als software ingenieur voor Autodesk aan een volledig browser gebaseerde CAD tool voor pcb ontwerp. Als hardware & embedded software specialist ontwierp hij niet alleen PCB’s met Eagle, hij werkte ook mee aan de verdere ontwikkeling van het software pakket binnen Autodesk.

Tegenwoordig is Jelle aan de slag als zelfstandig ondernemer en consultant binnen de elektronica en IT-sector. Hij heeft ook ervaring als Docent bij de Odisee Hogeschool Gent.

Deze opleiding wordt ook op maat aangeboden:
 • Vraag vrijblijvend advies en een offerte op
 • Bijzonder interessant vanaf meerdere medewerkers
 • Inhoud afgestemd op zowel de deelnemers hun actuele voorkennis als hun concrete noden
 • Integratie van bedrijfseigen sjablonen en documenten: geen probleem
 • Lesmomenten in onderling overleg. Dit kan in avond- en dagopleiding
 • Indien nodig, toetsen we de kennis af

Contacteer Marlies De Meyer

E. marlies.de.meyer@nxt-pro.be