Defensief rijden voor vrachtwagenchauffeurs

Chauffeurs met een rijbewijs C/CE of D/DE moeten naast het gewone rijbewijs ook beschikken over een basiskwalificatie vakbekwaamheid (code 95). Deze module maakt deel uit van de verplichte nascholing en focust op de gevaren van het verkeer en op arbeidsongevallen.

Tijdens deze module leert u de gevaren van het verkeer en arbeidsongevallen correct in te schatten.

U rijdt 'defensief' als u geen fouten begaat, de fouten van anderen tijdig opmerkt en er gepast op reageert. Defensief rijgedrag is gericht op het voorkomen van ongevallen, o.a. door vooruit te kijken en mogelijke gevaren te voorzien. Als alle bestuurders overal de principes van het defensief rijden zouden toepassen, zouden er ongetwijfeld heel wat minder (zware) ongevallen gebeuren. 

Deze module is erkend voor 7 kredietpunten en valt onder thema 1.

De praktijk in deze opleiding is een individuele rit op de weg onder begeleiding van de docent/coach met de vrachtwagen van de deelnemer.

Deze praktijk is niet voor iedereen op dezelfde lesdag als de theorie. De datum van de individuele rit wordt afgesproken in samenspraak.

Volgt u liever een andere module? Bekijk het overzicht van alle nascholingen vakbekwaamheid (code 95).

Voor wie?
Voor wie?

Deze module is bedoeld voor alle vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C/CE) die zich in orde willen stellen met de verplichte nascholing vakbekwaamheid CODE 95.

Programma
Programma

Deze opleiding verschaft je kennis van de technische kenmerken en de werking van de veiligheidsvoorzieningen om je voertuig onder controle te houden, de slijtage te beperken en disfuncties te voorkomen. Je leert bedacht te zijn op de gevaren van het verkeer en op arbeidsongevallen.

Theorie (3,5 uur)

 • Situering en wettelijk kader
 • Veiligheidsafstand
 • Technische hulpmiddelen (ABS, ASR, remvertragers, motorrem, Voiht&Telma, remkrachtregelaar, cruise control)
 • Wat geregeld te controleren (banden, pneumatische ophanging, motorolie, koelvloeistof)
 • Onderhoud van het voertuig
 • Dode hoek bij vrachtwagens
 • Invloeden (overdreven snelheid, duisternis, drugs in het verkeer, alcohol in het verkeer, gsm)
 • Waarnemen, beslissen, handelen
 • Weersinvloeden (regenval, mist en nevel, sneeuw en/of ijzel, zon, wind-storm)
 • Praktijkoefening defensief rijden

Praktijkoefening (3,5 uur)

De praktijk in deze opleiding is een individuele rit op de weg onder begeleiding van de docent/coach met de vrachtwagen van de deelnemer.

Tijdens een rit op de openbare weg wordt een defensief rijgedrag aangeleerd, met aandacht voor alle onderwerpen die tijdens de theorie besproken zijn. Individuele begeleiding van de kandidaat zorgt voor een aanpak op maat. De praktijk gebeurt met uw eigen reglementair en gekeurd voertuig.

 

Goed om weten
Goed om weten

Aanvullende info

SYNTRA Midden-Vlaanderen is een door de Overheidsdienst Mobiliteit erkend opleidingscentrum met het nummer OCF-086.

Chauffeurs die reeds een rijbewijs C/CE/CE1 bezaten voor 10 september 2009 moesten ten laatste op 9 september 2016 de vereiste 35u opleiding gevolgd hebben om de CODE 95 (vakbekwaamheid) op hun rijbewijs te kunnen vernieuwen.

Voor de chauffeurs die hun rijbewijs D/DE/DE1 behaalden voor 10 september 2008 gold die verplichting tegen 10/9/2015.

Wat na 9 september 2016 ?

Vanaf de 2de nascholingscyclus dien je bij de nascholing vakbekwaamheid (CODE 95) rekening te houden met volgende verplichtingen.

Er zijn 3 verplichte thema’s waaruit je tijdens de 35u nascholing een opleiding moet gevolgd hebben:

-      Thema 1 Nascholing in rationeel rijden: modules ecodrive, rationeel rijden, ladingzekering

-      Thema 2 Toepassen van de voorschriften: module Rij- en rusttijden en digitale tachograaf of de module Rij- en rusttijden, digitale tachograaf + CMR

-      Thema 3 Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek:  EHBO en noodsituaties, Ergonomie, fit & gezond, Attitudetraining, Wegcode, Ongevalsaangifte,…

Combinatie van thema’s

Sommige opleidingen zijn een combinatie van meerdere thema’s. Deze opleidingen leveren natuurlijk een attest op van 7u of 7 kredietpunten, maar tellen niet mee voor het behalen van de verplichte thema’s.

Voorbeelden van gecombineerde thema’s

 • Defensief rijden: thema 1 + 3
 • Ladingzekering en CMR: thema 1 + 2
 • CMR en ongevalsaangifte: thema 2 + 3

Nieuw is ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden (praktijk achter het stuur). Via o.a. de module rationeel rijden kan je voldoen aan deze verplichting.

Klik hier voor meer info over deze reglementering.

Sectorpremies

Voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek) kunt u voor deze opleiding een aanvraag tot subsidiëring indienen bij het Vormingsfonds LOGOS. Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.

Het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL) kent jaarlijks een opleidingsbudget toe aan elke werkgever uit de sector transport en logistiek. Dit budget kan de werkgever aanwenden om opleidingen te bekostigen voor zijn arbeiders die hij bij de RSZ in de categorie 083 aangeeft. Klik hier voor meer info over het SFTL.

Deze opleiding is erkend door het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwsector (FVB/Constructiv).  Voor arbeiders uit PC124 kan je als bedrijf aanspraak maken op zowel een (verhoogde) tussenkomst in de opleidingskost als een tegemoetkoming in de loonkost van de arbeider.  Meer info via www.fvb.constructiv.be 

Elke module van 7u levert je een attest met 7 kredietpunten op.  In totaal heb je over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om jouw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op je rijbewijs.

Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist.  Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.

Zoals hoger vermeld is er vanaf de 2de nascholingscyclus ook de verplichting van minimaal 3u effectief (= individueel) praktijk achter het stuur te volgen voor elke chauffeur tijdens de 35u nascholing.

Om de nascholing te kunnen volgen dient u op uw rijbewijs over de CODE 95 te beschikken.  Dit kan u controleren in kolom 12 op de achterzijde van uw rijbewijs.

Breng zeker je rijbewijs mee de dag van de opleiding.

Wens je meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod of wens je de mogelijkheden te bespreken van een incompanytraining, neem dan contact met ons op via contacteer ons.

Informeer ook naar onze pakketformule waarbij je onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.

Opleidingskalender
Sint-Niklaas
za, 07/12/2019 - 08:30